Hydrotherapie: dit moet je weten

Wist je dat onze beweegbare vloeren veelvuldig worden ingezet als hulpmiddel bij hydrotherapie. Dankzij de beweegbare vloer kan de therapeut het zwembad instellen op de gewenste diepte en dus ook de gevraagde weerstand en intensiteit van de therapie op het lichaam van de cliënt bieden. Ondanks dat hydrotherapie de gezondheid en het welzijn van het lichaam ten goede komt, is niet iedereen bekend met het concept. Hoe zit dat precies?
5 oktober 2023
Leestijd: 3 minuten
Wat is hydrotherapie?

Hydrotherapie is een gespecialiseerde vorm fysiotherapie waarbij oefenmethodes (met en zonder attributen) plaatsvinden in extra verwarmd (30°C tot 34°C) zwemwater. Het doel van deze oefenmethodes is om conditie, spierkracht, stabiliteit en mobiliteit te verbeteren. Het warme water verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloedtoevoer naar aangedane weefsels vergemakkelijkt. De daarmee gepaard gaande aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen leidt uiteindelijk tot een sneller herstel.

Een gebruik wat door de oude beschavingen al werd erkend

Therapie waarbij gebruik wordt gemaakt van warmte en water kent zijn oorsprong in een ver verleden in de oude beschavingen van de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren. Destijds was het al bekend dat de warmtebaden een positief effect konden hebben op de gezondheid en het fysieke welzijn van patiënten. In 1829 was Vincent Priessnitz een van de eerste mannen die van de moderne vorm van hydrotherapie zijn beroep maakte en daar uiteindelijk ook bekend mee werd.

Voor wie is hydrotherapie bedoelt?

Hydrotherapie kan een toevoeging zijn voor iedereen die problemen of moeilijkheden ervaart bij het bewegen. Hydrotherapie kan gebruikt worden voor personen die aan het revalideren zijn of reumatische klachten, verminderde balans, artrose, longaandoeningen of orthopedische klachten ervaren. Daarnaast wordt hydrotherapie veelvuldig ingezet bij de behandeling van aandoeningen aan het zenuwstelsel en bij personen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Voor al deze doelgroepen kan de therapie in het water ontspannend zijn en/of bijdragen aan het herstel.

Dankzij de beweegbare vloer van Tieleman kan ik op verschillende zwemdieptes trainen. Een state-of-the-art product, prachtige techniek, mooie afwerking en bovendien prettig, meedenkend personeel.

Welke voordelen biedt hydrotherapie?

Ten opzichte van reguliere therapie en alternatieve behandelingen biedt hydrotherapie diverse voordelen, hieronder hebben wij er een aantal op een rijtje gezet:

  • Door de opwaartse druk van het water is het makkelijker en veiliger om bewegingen uit te voeren met minder spierkracht;
  • hydrotherapie is gemakkelijk aan te passen aan de specifieke behoeften van een cliënt en de belasting op het lichaam kan naarmate het herstel vordert veilig worden opgevoerd;
  • hydrotherapie kan zorgen voor een verbetering van het cardiovasculaire systeem en de ademhalingsfuncties;
  • hydrotherapie kan therapeutische, weerstand verbeterende en cosmetische effecten;
  • hydrotherapie biedt de mogelijkheid om tijdig te starten met het herstel van spieren;
  • met hydrotherapie kunnen handicaps worden behandeld zoals het wijzigen van een incorrecte houding;
  • hydrotherapie bevordert het pijnvrij bewegen door de gewichtloosheid die wordt veroorzaakt door de opwaartse druk van het water en de temperatuur van het water;
  • hydrotherapie stelt de therapeut in staat om de gehele lichaamshouding tijdens de oefeningen te observeren voor optimaal herstel.
Wordt hydrotherapie vergoed?

Hydrotherapie is als vorm van fysiotherapie niet opgenomen in de basisverzekering. Mocht je aanvullend verzekerd zijn voor fysiotherapie, dan wordt de behandeling (deels) vergoed.

Blijf op de hoogte

Profiteer van meer dan 50 jaar aan ervaring in ontwerp, installatie en onderhoud van beweegbare vloeren en andere innovatieve zwembadoplossingen. Ontdek de kwaliteit en het vakmanschap waarmee Tieleman al sinds 1970 toonaangevende zwembadoplossingen installeert bij klanten over de hele wereld. Blijf op de hoogte en volg team Tieleman op InstagramLinkedIn en Facebook of neem vandaag nog contact op om meer te weten te komen over onze beweegbare vloeren.

Picture of Geschreven door:
Geschreven door:

Laura - Hydrotherapie Specialist
Koen - Marketing en Communicatie

Literatuurlijst

Kim et al., 2020. A systematic review and meta-analysis comparing the effect of aquatic and land exercise on dynamic balance in older adults 2020.

S. B. Kim & O’Sullivan, 2013.  Effects of aqua Aerobic therapy exercise for older adults on muscular strength, agility and balance to prevent falling during GAIT.

Mitsudo et al., 2004. Electromyographic analysis of walking in water in healthy humans.

Vind je dit artikel leuk?

Artikel delen op Facebook
Artikel delen op Linkedin
Artikel delen op WhatsApp
Tieleman